Txakolinaren jatorri-izenaren ardoek lau sari jaso dituzte Jatorri-izen Txikien Ardo Lehiaketa Nazionalaren 5.edizioan
Joan den ostiralean (uztailak 2), Madrilgo Ardoaren Espainiako Gelak Jatorri Izen Txikien Ardo Lehiaketa Nazionalaren 5. edizioa hartu zuen. Lehiaketa horretan, Espainiako ardogintzako eskualde txikietan (hau da, jatorri-izen txikiak izateko beharrezko bi irizpideak betetzen dituzten eskualdeak) atxikita dauden upategiek soilik parte hartu ahal dute. Alde batetik, irizpide kualitatiboa aintzat hartzen da; izan ere, jatorri-izen txikiak diren eskualdeak Espainiako ardoen kalitate-piramidearen lehenengo lau mailetako batean kokatu behar dira (ordainketa-ardoa, Ca jatorri-izena duen ardoa, jatorri-izena eta AGB), eta, bestetik, irizpide kualitatiboa (4,5 milioi botila baino gutxiago ekoiztea erreferentziako urtean).
Txakolinaren Euskadiko jatorri-izen txikietan atxikitako ardoek protagonismo handia izan zuten lehiaketaren edizio honetan; izan ere, ardo horietako lauk sariren bat jaso zuten epaileengandik. Horietatik, Trece Estrellas de Salazar ardoa nabarmentzen dugu, Bodegas Paz Verastegui Murga Arabako jatorri-izen txikiko ardo apartsua, zeinak URREZKO domina jaso zuen. Halaber, sorpresa handia izan zen Arabako ipar-mendebaldeko jatorri-izen txiki honetan apardun bat eskuratzeko aukera ezagutzen ez zutenentzat. Bestalde, Arabako Txakolina jatorri‑izen (Astobiza) txikiko Malkoa 2016 ardoak urrezko domina jaso zuen. Txakolina egiten zuten beste bi eskualdeek ere sari bana jaso zuten Aguerre upategiko San Martin txakolinarekin eta Berroja upategiko Berroja 2019 txakolinarekin, zeinek urrezko domina bana jaso zuten.
Lehiaketaren 5. edizioan, sektoreak bizi duen krisia gorabehera, 24 ardogintza-eskualde txikitako ehun lagin inguru biltzea lortu zen, eta, horri esker, epaimahaiak aukera izan zuen gure herrialdean dugun ardo-aberastasuna eta -aniztasuna baloratzeko. Epaimahaia ardoaren analisi sentsorialean maila nazionalean eta internazionalean adituak diren eta beste herrialde batzuetako lehiaketetan esperientzia duten pertsonek osatu zuten. Hala ere, guztiak egon ziren Jesús Flores Téllez enologo, sommelier eta Gastronomia Sari Nazionalaren ikuskapen teknikariaren pean, eta, horretarako, José Luis Hernández Pequeñas D.O.’s SL enpresaren zuzendariaren laguntza jaso zuen.